Așa cum am promis, revin cu tema discuției inițiale cu designer-ul de interior, importantă pentru pornirea unui proiect de amenajare a spațiului în care doriți sa trăiți.
Cum vei folosi aceast spațiu?
Lucrurile par evidente atunci când vine vorba de un dormitor, bucătărie sau baie, dar nu trebuie să fie neapărat așa. Dacă spațiile deja amenajate sunt cumva prestabilite – în cazul unui apartament lucrurile cam așa stau de obicei – când avem de amenajat o casă, spațiile pot fi lesne modificate, chiar fundamental. În situația în care casa ce trebuie amenajată/reamenajată nu corespunde nevoilor tale, e bine să discuți acest aspect încă din prima fază, pentru a putea avea o planificare optimă a lucrărilor. Camerele care vor căpăta o alta destinație decât cea inițială trebuiesc gândite nu doar din punct de vedere al „ergonomiei”, ci și din perspectiva unor posibile schimbări structurale. Tot ce nu se vede într-o încăpere este temelia pentru amenajarea de succes a spațiului, dincolo de formă sau culoare.
Voi reveni într-un alt articol din Blog cu precizări pentru „locuințe inteligente”, tot mai actuale pe piața amenajărilor interioare, care dacă la suprafață nu au, neapărat, elemente high-tech, în structură pot fi adevărate mașinării iar pentru acest lucru tot ce înseamnă cablare, conexiune, necesită o atentă proiectare a ceea ce nu e la vedere.
Care este pentru tine cel mai important element din această cameră?
Exemplu: îmi place să mă relaxez uitâdu-mă la tv, prefer pentru asta acest fotoliu (canapea). Pentru designer informația, deși aparent banală, este esențială, deoarece va putea gândi întreaga cameră plecând de la acest element important pentru tine. Poate că designul fotoliului preferat de tine este unul care permite cu ușurință alegerea altor elemente și atunci lucrurile se simplifică, dar în cazul în care lucrurile nu stau așa, trebuiesc găsite alte soluții care rezolvă optim această cerere. Și plecând de la asezarea unui fotoliu (canapea), ajungem la cum poziționăm televizorul, ținând cont de lumină, evident, dar și de pereții ce trebuiesc cablați pentru ca acesta să funcționeze și să nu te trezești la sfârșit că ai prize pe toți pereții dar tot trebuie să întinzi prelungitoare pentru alimentarea aparatului care face obiectul relaxării.
În funcție de timp, bugete și necesități designerul trebuie sa știe dacă proiectul va fi executat dintr-o dată sau pe etape. Există situații în care deși vrei o reamenajare pentru întreaga casă, prioritatea este camera copilului, care fie a crescut fie se naște luna viitoare; sau poate având de amenajat o casă foarte mare în care e musai sa te muți curând, îți dai seama că nu ai banii necesari să finalizezi întreaga lucrare, sau esențial pentru tine este să-ți amenajezi biroul și dormitorul, toate celelalte putând să fie amânate. Situațiile de mai sus pot fi cu ușurință gestionate, iar etapele de achiziții atent planificate, pentru a se susține unele pe altele și a nu știrbi rezultatul final, dacă cel care gestionează amenajarea știe ce are de făcut.
Întrebarea care face de cele mai multe ori diferența și duce clienții de la extaz la agonie, este legată de buget. Acesta trebuie să fie cât mai exact cu putință, în funcție de el un designer vă spune din start ce poate fi făcut și ce nu, vă poate da sfaturi cu ce să începeți și ce să puneți în așteptare – și, foarte important, evită apariția tensiunilor legate de promisiuni și așteptări. Lucrurile frumoase nu trebuie să fie neapărat scumpe, asta nu înseamnă nici pe departe că poți face lucruri spectaculoase cu bani puțini. Nu uitați că parte din banii investiți într-o amenajare nici măcar nu se văd, dar ei fac diferența între o amenajare durabilă și un veșnic șantier.
Dacă designerul ales de dumneavoastră nu pune o bună parte din aceste întrebări, iar părerea mea e că trebuiesc puse chiar toate, nu lucrați cu el, mai căutați!
Surse imagini www.manuschwendener.ch, www.horchow.com
COMENTARIUL TĂU